عصارخانه (مرکز عصاره گیری)
میخواستم امروز هم نسبت به منطقه ای که در خمینی شهر فرو رفته صحبت کنم هم در مورد یک شیوه عصار گیری در شهر سده.
عصاره خانه محل عصاره گیری دانه های چون زیتون "برزک۱" روغن کرچک که از بدانجیر و روغن کنجد بوده است . این عصاره خانه دقیقا مانند یک آسیاب سنگی بوده است که توسط چهار پایانی مانند اسب یا یابو کار میکرده است. شیوه کار آسیاب سنگی به شکلی که دو سنگ پهن بروی هم قرار دارد که سنگ روی ضخامت بیشتری دارد .سنگ روی را به وسیله یک چوبی که به کنار سنگ روی متصل است به چهار پایان میبند تا با حرکت اسب یا هر حیوان دیگری به حرکت در آید و مواد بین دو سنگ آسیاب شود البته باید گفت که از این آسیاب استفاده دیگری میکردند که در آن زیتون برزک روغن کرچک کنجد و.. را در بین این دو سنگ قرار میدادند و پس از آسیاب آن دانه ها را در سبدهای قرار میدادند و چوبی را به همراه وزنه ای روی سبد قرار میداند وهر چه قدر سبدها فشرده تر میشد عصاره بیشتری از آن به دست می آمد
۱=برزک:مانند برنج آسیاب نشده است که برای رنگ کردن و جلو گیری از خورده شدن درها از گزند موریانه مورد استفاده قرار میگرفته است