نخوچيه دو آتيشه
يكي از مشاغل قديمي خميني شهر نخودبريزي است.درست كردن نخودچي(نخوچي) در ادبيات فارسي(فرهنگ دهخدا)و ادبيات عامه نخود بريزي نام گرفته است.اين شغل را بيشتر در ورنوسفادران و محله باولگان مشاهده کرده ام.
آنچه باعث شد اين مطلب را نگارش كنم تنها معرفي شغل نبود بلكه خصوصيت بارز اين شغل بود كه با روش سنتي ، با ابتكارات قديمي وبا استفاده از نمخانه تهيه مي شود.
ابتدا نخود تهيه شده را با استفاده از الكهاي بزرگ پاك كرده درتابه ای به شکل نیمدایره که زیر آن شعله آتش قرار دارد (مانند تنور )تفت میدهند بالای این تابه همزن بزرگی است که با اهرمی که در دست کارگر این قسمت است بالا وپایین رفته باعث حرارت دیدن یکنواخت نخودها میشود.بعد از حرارت دیدن اندک، نخودها را به نمخانه میبرند.
نمخانه چیست؟
داخل مغازه نخودبریزی و در زیر زمین تونلهایی به عرض نیم متر(مانند خانه مورچه) حفر شده که نخودها را بعد از تفت دادن در این تونلها پهن می کنند.این تونلها را نمخانه میگویند.
پس از گذشت یکی دوروز نخودها را از نمخانه جمع آوری شده و در تابه دوباره تفت داده می شود تا تبدیل به نخودچی(نخوچی)شودوسپس در ظرفی آبنمک غلیظ درست کرده و روی نخودچی ها میریزند.
نخوچی دو آتیشه
نخوچی دو آتیشه به نخوچی گفته می شود که در مرحله آخر دوبار تفت داده شود.